A derékfájdalom sajnos népbetegséggé vált manapság, ezért érdemes sokkal nagyobb figyelmet szentelni rá, de legfőképpen a megelőzésére. Előbb érdemes megkeresni az okokat, majd a megelőzésre illetve kezelésre koncentrálni.

A derékfájdalom, gerincfájdalom anatómiája

Az ágyéki gerinc élettani görbülete homorú. Az ágyéki gerinc 5 ágyéki csigolyából és a közöttük lévő porckorongokból áll. A csigolyák a kisízületek révén kapcsolódnak egymáshoz. A csigolyák közötti réseken át lépnek ki a gerincvelőből az ideggyökök.

Az ágyéki gerinc a keresztcsont révén kapcsolódik a medencéhez, a keresztcsont pedig a gerinc tartópillére. Meglehetősen nagy nyíróerők lépnek itt fel, melyek kompenzálására a mély hátizmainkat használjuk.

Ha bármely, az előbbiekben említett képletben elváltozás alakul ki, annak tünete lehet a derékfájdalom, gerincfájdalom. Tehát maga a derékfájás, derékfájdalom, gerincfájdalom (azaz lumbágó, isiász, idegzsába, derékzsába), mint tünet, több problémára utalhat, melyekbe beletartoznak többek között az ízületi betegségek, porckorong betegségek és biomechanikai elváltozások is.

Miért fájhat a derék/gerinc?

A gerinc az evolúció során eredetileg négy lábon járáshoz fejlődött ki. A két lábon való járás kialakulásához a gerinc szerkezetében változásoknak kellett bekövetkeznie, hogy a gerincoszlopra – főleg annak ágyéki-keresztcsonti szakszára – nehezedő súlyt elbírja. Ezek közül a legfontosabb a nyaki és az ágyéki szakaszon egy-egy görbület kialakulása, mely előre felé – az arc felé – domború, ezt nevezzük lordosisnak.

A terhelésből adódóan, elsősorban az ágyéki-keresztcsonti gerinc betegségei a leggyakoribbak, ráadásul ez a szakasz a legsérülékenyebb, melyekhez korunk mozgásszegény életmódja, a helytelen testtartásban végzett, főként ülőmunka jelentő szerepet játszik.

Lumbágó és isiász

A lumbágó az alsó deréktájon, a keresztcsont környékén hirtelen fellépő, nyilalló fájdalmat jelent. A lumbágót akár egy rossz mozdulat is kiválthat.

Az isiász a lumbágó tüneteivel szemben nem csak a keresztcsont tájékán jelentkezik, hanem az alsó végtagba/végtagokba is kisugárzik. Isiász esetén érzészavarok jelentkezhetnek, melyek a végtagok gyengeségével, esetleg átmeneti bénulással is párosulhatnak.

A lumbágó és az isiász önmagában nem betegség, de a gerincoszlop túlerőltetésére vagy működési rendellenességére utaló, figyelmeztető, igen kellemetlen jel.

A derékfájás legfőbb okai

  • Növekvő testsúly, terhesség, melyek fokozott terhelést jelentenek a már amúgy is túlterhelt ágyéki-keresztcsonti gerincnek.
  • Gerinc melletti izomzat gyengesége, „elfáradása”, sérülése. Mindkét esetben az izomzat tartó-stabilizáló funkciója károsodik, mely fokozott terhet jelent a gerinc egyéb összeköttetéseinek pl. szalagok, s ez fájdalmat okoz. Emellett magukban az izmokban bekövetkező változások önmagukban is fájdalomkeltőek lehetnek pl. izomrostok szakadása. A fájdalom az izmok spazmusát okozza, mely a fájdalmat tovább fokozza.
  • A gerinc szalagjainak megbetegedései – leggyakrabban a szalagok húzódása, ritkán szakadása.
  • A gerinc kisízületeinek „kopásból” származó elváltozásai.
  • A porckorongok „kopása”.
  • Gyulladásos folyamatok, melyek egyaránt érinthetik az izmokat, porckorongokat, csigolyákat, kisízületeket.
  • Csontritkulás, mely a gerinc stabilitásának csökkenése, esetleg kóros, sérülés nélküli csigolyatörések által okoz fájdalmat.
  • Daganatos elváltozások, melyek a csigolyákat érintik.
  • Közvetve az alhasban, kismedencében helyet foglaló szervek megbetegedései is okozhatnak erre a területre sugárzó fájdalmat – vesebetegségek, nőgyógyászati betegségek.
  • Pszichés eredet is lehet a háttérben.

Hogyan csökkenthetjük a fájdalmat hatékonyan?

Az első néhány napban a fekvés ajánlott, meg kell találni azt a pozíciót, melyben a fájdalom a legenyhébb – ezt általában felhúzott lábakkal lehet elérni háton vagy oldalfekvésben, az alsó végtagok mérséklet felpolcolásával. Ezzel a gerincet tehermentesítjük, csökkentve ezzel az izmok merevségét, ezáltal a fájdalmat.

Jó hatásúak a különböző, úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők, melyek nem mindegyike vénykötelesek, de a háziorvos által is felírhatók – ezek a  diclofenac, ibuprofen, nimesulid tartalmú gyógyszerek, valamint  a különböző izomlazítók.

Fontos, hogy a terhelést csak néhány nap után kezdjük meg, fokozatosan, óvatosan.

Amennyiben a fájdalom már elviselhető és mozgásra sem jelentkezik erősebb, kellemetlen fájdalom és ezzel egyidejűleg a gyógytornát is el lehet kezdeni. A fizikoterápia is hasznos lehet ilyenkor.