A nyakfájásnak számos oka lehet, melyeket minél előbb érdemes kideríteni és kezelni. A nyaki gerinc kopásos elváltozásai például épp oly gyakoriak, mint az ágyéki gerinc elváltozásai, és már 20 éves kor után kimutathatók.

A nyak anatómiája

A nyak anatómiai felépítése és mozgékonysága miatt sérülékeny. Akut nyaki húzódás és rándulás a fejet vagy nyakat érő ütés, esetleg erőteljes rotáció vagy túlfeszülés (hiperextenzió) hatására alakul ki. Az akut ferdenyak az egyik oldali izmok tartós görcsös összehúzódásának (spazmusának) következménye, ilyenkor a sérült az egyik oldalra hajtva, kényszertartásban tartja a nyakát.

A leggyakoribb nyaki izommerevséget és izomfájdalmat okozó állapotok

 1. Az „elfekvést” (akut tortikolliszt) hirtelen végzett, szokatlan nyakmozgás, éjszakai rossz fejtartásban való fekvés, sok párna, hosszas autóúton való merev nyaktartás idézi elő.
 2. Krónikusan fennálló nyaki izomfájdalom, az érintett izmok fokozott izgalma, nyomásérzékenysége jellemzi, mely lehet regionális (myofascialis szindróma) a nyak izmait, csuklyás izmot  magában foglaló és generalizált (fibromyalgia). Ez az állapot elsősorban a nyak-vállövi izomzatot erőteljesen igénybe vevő fogalakozásokhoz (fodrászok, gépkocsivezetők, számítógéppel hosszasan dogozók stb.) köthető. Ezek a tünetek egy-két napos pihenéssel, izomlazítók, fájdalomcsillapítók szedésével, masszázzsal, óvatos kimozgatással, helyi meleg kezeléssel vagy egyéb fizioterápiás módszerekkel sikeresen kezelhetők.
 3. Enyhe izomfájdalommal, inkább mozgásbeszűküléssel jár: a gerinc kisízületeinek gyulladásával, majd elcsontosodásával járó Behcterew- kór (spondylitis ankylopoetica), a csigolya pereméről kiinduló fokozott csontos, kapocsképződéssel, vaskos csőrképződéssel kísért hyperostosis vertebrae.
 4. Krónikusan fennálló izomfájdalom, az érintett izmok fokozott izgalma, nyomásérzékenysége jellemzi a kórképet, mely lehet regionális (myofascialis szindróma) a nyak izmait, csuklyás izmot  magában foglaló és generalizált (fibromyalgia).
 5. A fibromyalgia oka a mai napig nem tisztázott. Számos tanulmány szerint a fájdalomszabályozás zavara, a fájdalom érzékelés és központi idegrendszer kóros működése áll a kórkép hátterében, amelyben a fájdalom feldolgozása károsodott. A női-férfi arány 8:1.
  A betegség leggyakrabban 29-37 éves korban kezdődik és a diagnózis felállításáig gyakran évek telnek el. A fibromyalgia krónikus, nem gyulladásos diffúz izomfájdalom, bizonyos pontok- ún. tenderpontok pontok fokozott nyomásérzékenysége jellemzi és legalább 3 hónapja fennáll. A nyomás érzékeny pontok 60%-a nyak-váll izmainak a területére lokalizálódik. A fájdalom általában sajgó, kínzó, szorító izommerevséggel jelentkezik, gyakori tünetek még az alvászavar, fáradtság, migrén, reszketés, csökkent koncentrálóképesség, mellkasi fájdalom, éjszakai szívdobogásérzés, vastagbél gyulladásszerű tünetek, átmeneti vagy tartós depresszió, gombócérzés, izzadás stb. 7 vagy több tünet megléte 84%-os pontossággal támasztja alá a fibromyalgia diagnózisát.
  Terápiája: antidepresszánsok szedése, meleg vizes kezelés, gyógytorna, relaxáció, különböző fizioterápiás eljárások, pszichológiai ellátás és enyhe fájdalomcsillapítók (pl:  Paracetamol) javasolhatók,- szteroid és nonszteroid mellőzendők.
 6. Légkondicionálóberendezések hideg levegője és a huzat  is ingerelheti a bőr idegvégződéseit, melynek következtében a nyakizmok tónusa megváltozik és izomfeszülés alakul ki. A másodlagos izommerevséget – görcsöt idézhet elő nyaki porckorongsérv  és a nyaki régió degeneratív megbetegedése  is.

 

Nyaki fájdalom gerincsérülés miatt

 • A nyakcsigolyák közötti porckorongsérv.
 • Motorbaleset, autóbaleset,-un. ostorcsapás sérülés– következtében csigolyatörés vagy a csigolyák körüli izmok, szalagok, inak traumája jöhet létre.
 • Ha valaki sekély vízbeugrik fejest, előfordulhat igen súlyos baleset, akár négy végtagra terjedő bénulás is.

Nem mozgásszervi eredetű nyaki fájdalom

 • Azövsömör (herpes zoszter) kifejezett égő fájdalommal járhat a nyak területén is, az ideg lefutása mentén, mely később a hólyagos kiütések megjelenésével válik nyilvánvalóvá.
 • Azanginás (szívkoszorúér eredetű) mellkasi fájdalom, szívinfarktus is okozhat oldalsó, elülső nyaki fájdalmat.
 • Pajzsmirigy gyulladásosmegbetegedése.
 • Anyaki nyirokcsomók gyulladása (főként gyermekkorban) vírusfertőzés, torokfájás kapcsán is nyaki fájdalom jelentkezik.
 • Agarat-gége hátsó fala mögött kialakuló tályogos folyamat is kifejezett nyaki fájdalmat provokál, melyhez duzzanat, láz társul.
 • nyaki nagy erek(artéria carotis) szűkülete, elzáródása is nyaki fájdalommal jár.
 • Daganatra, áttétreis kell gondolnunk pozitív kórelőzmény után.

Megelőzés: nyaki tornagyakorlatok

Megelőzés: nyaki tornagyakorlatok

Legfontosabb azonban a nyaki fájdalom megelőzése, amit a nyaki sérülések és a nyak statikus túlterhelésének elkerülésével, mozgással, lazítással érhetünk el.

A nyaki fájdalom elképzelhető lelki okai

A nyak a gerinc egyik legmozgékonyabb része, meglehetősen nagy igénybevételnek van kitéve nap, mint nap. Panaszaink kialakulásának gyakori oka a rossz testtartás és a porckorong kopása.

Gerincproblémáink keletkezését általában a teljesítménykényszer okozza. A nyakban észlelt fájdalom leginkább a makacssággal, az önfejűséggel és a biztonságérzetünkkel van összefüggésben. Az ezzel kapcsolatos panaszok legfőképpen stresszhelyzetben észlelhetők.